Autor: Põllumajandus.ee • 17. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

METAZAMIX - herbitsiid suvirapsile

Pärast suvirapsi külvamist peaks esimene töö olema umbrohutõrje, mis on oluline suurema saagikuse jaoks, aga ka selleks, et lihtsustada saagi koristamist, vähendada seemnete kuivatamise kulusid ja seemnete, millel on potentsiaali idaneda tuleval aastal, väljapudisemist.
METAZAMIX tõrjub hästi rapsist umbrohud.
Foto: Corteva Agriscience

Kui suviraps on veel väike, 2–3 lehe kasvustaadiumis, ega ole veel võimeline lämmatama umbrohtu, soovitatakse pihustada herbitsiidi METAZAMIX, mis koosneb 3 toimeainest – piklorammist, aminopüraliidist ja metasakloorist.

Sellel herbitsiidil on kaksikmõju, see toimib nii lehtede kui ka mullapinna kaudu, mistõttu mulla niiskus ja mulla ettevalmistamise kvaliteet ei avalda toote efektiivsusele erilist mõju. Suvirapsi saab pihustada alates idulehtedest kuni nelja lehe staadiumini (BBCH 00-14) 0,75 l/ha, lisades 0,2 % Dassoil (PAM), et oleks tagatud parem efektiivsus valge hanemaltsa vastu.

Kui põllul domineerivad ristõielised umbrohud, nagu hiirekõrv, põld-litterhein ning nelgiliste hulka kuuluv vesihein, on nende umbrohtude vastu efektiivsuse suurendamiseks soovitatav pihustada Metazamix 0,75 l/ha, lisades Rapsani 0,75 l/ha (metasakloori 500 g/l) ja 0,2% Dassoili.

Optimaalseim pihustamisaeg on siis, kui suvirapsil on 2–3 pärislehte. Selles kasvustaadiumis on umbrohi juba täiskasvanud, kuid samas pole veel ülekasvanud.

METAZAMIX eelised:

•Herbitsiid on pihustatav siis, kui raps ja umbrohi on juba idanenud ning on juba näha umbrohu liigiline koostis.

•Hävitab kõige kahjulikumaid ja raskesti hävitatavaid umbrohtusid, näiteks roomav madar, põldohakas, harilik kesalill, rukkilill, moonid, valge hanemalts, konnatatar jne.

•Hea efektiivsus pihustades, kui raps külvatakse kõrrepõllule ja mulla pinnal on palju taimejääke, kuna tootes sisalduvad toimeained ei toimi mitte ainult mulla, vaid ka lehtede kaudu.

•Mulla niiskus ei oma toote efektiivsusele erilist mõju. METAZAMIXI saab kasutada igat tüüpi mullas.

Küsi toodet edasimüüjatelt: Põllumeeste ühistu Kevili ja Scandagra Eesti AS.

Foto: Corteva Agriscience

Loe lisaks:

Korvetto™ – tugevamat ei ole veel loodud

Tombo™ - ajas end tõestanud, põllumeeste poolt hinnatud

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960